Gescheiden door Corona.

Dennis uit Hasselt kan Poolse wielerliefde Julia niet zoenen door de gesloten grens

WIELRENNENHet is bijna een jaar geleden dat wielrenner Dennis van der Horst zijn Poolse vriendin Julia tegenkwam. De rondemiss van de Carpathian Couriers Race liet zich niet zomaar strikken, maar inmiddels zijn de twee een paar. Net nu ze elkaar bijna in dezelfde wedstrijd opnieuw zouden treffen worden de twee gescheiden door gesloten grenzen.

Dennis van der Horst en zijn Julia.

Het komt vaker voor dat wielrenners en rondemissen een relatie beginnen. Misschien is Niki Terpstra met zijn Ramona wel het bekendste voorbeeld van de huidige generatie. En ooit strikte Michael Boogerd natuurlijk de Steenwijkse Nerena. Nummers worden vaker gevraagd, en soms uitgewisseld, op of achter het podium. Zeker door de renners die daar dag na dag hun opwachting maken met een leiderstrui.

Van der Horst (22) waagde het er een jaar geleden ook op. ,,Het was niet mijn gewoonte, maar ik vond Julia toch wel erg leuk. Ik kreeg haar nummer en we hielden contact gedurende het seizoen. Het werd echter wel september voordat het tot een relatie leidde.”

Afscheid

Ondertussen was de Poolse schoonheidsspecialiste, die ook nog Engels en Italiaans studeert, al enkele keren in Hasselt op bezoek bij Van der Horst. Hun laatste afscheid was net na de Dorpenomloop van Rucphen op 10 maart. Ze zouden elkaar snel weer zien. Maar daarna werd de wielerkalender leeggehaald en werden ook nog eens de grenzen gesloten, zoals die tussen Duitsland en Polen. ,,We kunnen gewoon de Poolse grens niet over. Als die maatregelen versoepeld worden, gaan we elkaar zeker weer opzoeken. Of bij mij of ik ga deze keer naar haar. Momenteel valt er voor mij toch niets te koersen. Tot 1 september is hier niets te doen, in het buitenland gaan we dezelfde kant op. Misschien dat er daar in juli of augustus nog wedstrijden gereden kunnen worden.”

Van der Horst had ambities voor dit seizoen. De coureur van Metec-TKH had een start in de Ster van Zwolle opgeofferd ten gunste van Olympia’s Tour om daar op een ritzege te mikken, maar die wedstrijd werd als een van de eersten doorgestreept. ,,De dag voordat de eerste besluiten werden genomen, hadden we als team nog de ploegentijdrit van Olympia’s Tour in Hardenberg verkend. Dus we hebben het niet zien aankomen, nee. Ik wilde juist in deze periode in april, mei goed zijn, onder meer in de Carpathian Couriers Race… Maar ook dat zit er niet in.”

Supporter

De eventuele felicitatiezoenen in deze Pools-Slowaakse etappekoers zouden een informeler karakter krijgen, want het model Julia was dit keer niet als rondemiss voorzien. ,,Ze zou waarschijnlijk het commentaar van de Poolse microfonist vertalen voor het publiek en anders zou ze er als supporter staan. Het was iets waar we beiden naar uit keken.”

Maar gelukkig hebben ze de liefde nog, als tenminste de grenzen straks weer open gaan. ,,Tot die tijd is het veel whatsappen en facetimen en toch ook elkaar op de hoogte houden van hoe het hier en daar met het coronavirus gaat. Volgens Julia moet de piek daar nog komen, dus het kan nog even duren voordat we elkaar weer in levende lijve zien.”

Vanuit Polen laat Julia weten ervan overtuigd te zijn dat hun liefde deze pandemie gaat doorstaan. ,,Het is natuurlijk wel een lastige situatie. We moeten thuis blijven, de grens zit dicht, we hebben dit nooit zien aankomen. Maar we moeten positief blijven, het zal niet voor altijd zijn. We spreken elkaar veel aan de telefoon en sturen berichten, dat helpt al veel. Zeker als één van ons een slechte dag heeft. We zullen zeker weer zo veel mogelijk tijd samen spenderen als dat weer kan, na zo’n lange scheiding. En dan zien we wat de toekomst brengt.”

De etappekoers in Oost-Europa leverde Dennis van der Horst (tweede van links) een ritzege en vriendin Julia (l) op.

De etappekoers in Oost-Europa leverde Dennis van der Horst (tweede van links) een ritzege en vriendin Julia (l) op. © Dennis van der Horst

Leave A Reply